• Post Author:

Hva betyr det? Ord og uttrykk.

Innenfor urmakeryrket finnes det ord og uttrykk som ikke alle kjenner til, eller har hørt før. Her kommer jeg med forklaring på noen få som jeg kommer på i farta. Jeg regner med det blir både en Ord og uttrykk #2 og #3 etter som tiden går

ACIER

ACIER er fransk for stål

Klokkeindustrien bruker for det meste 316L stål, når de ikke bruker titan, plast, tre, gull, sølv osv.

316L Rustfritt stål er en blanding av krom, nikkel og molybden (MO) legering som har god styrke og er rustfritt. Det refereres ofte til som kirurgisk stål eller marinestål. Det har ikke vært et utbredt materiale i smykkeproduksjon, men det har blitt meget populært de siste årene.

ATM

Hva betyr 10 ATM på ei klokke?

1 ATM betyr egentlig havnivå, så 10 ATM betyr at klokka kan tåle trykk opp til 10 ganger trykket på havnivå, uten at den skal ta inn vann. Men vanntrykk er ikke linært, og kan påvirkes av dybde og andre faktorer.

Vi sier derfor at ei klokke som er vanntett 10 ATM er badetett, selv om den kan tåle vanntrykk til 90-100 meter

ANALOG

Analog tidsvisning.

Dette er enkelt forklart ei klokke med visere, som viser tiden analogt og ikke digitalt.

 

AUTOMATIKK

Når vi sier at en klokke er automatisk, betyr det at urverket har et stort lodd (rotor) som spinner rundt i takt med bevegelser. Denne rotoren trekker opp klokken ”automatisk” så lenge den er i bevegelse. Rotoren er vanligvis formet som en halvsirkel og er koblet til hovedfjæra via en serie tannhjul. Altså er det rotoren som strammer hovedfjæra, i motsetning til en manuell klokke hvor brukeren selv må stramme hovedfjæra via kronen.

BARRETT

Barretten er den fjærbelastede splinten eller stift om du vil, som holder lenke eller rem fast i ur kassen. Barretten kan bli slitt eller skadet og bør ettersees av en urmaker og eventuelt byttes om det er behov for det.

BEZEL

Bezel er den ringen som ligger på utsiden av glasset. Noen ganger er den dreibar, for å kunne brukes til tid taking ol. Andre ganger er den ikke dreibar, men kan fortsatt ha tall eller index på seg. Og det finnes modeller som har en glatt bezel, uten tall eller index.

KRONOGRAF

Cronograph eller kronograf betyr at klokka har stoppeklokke. Noen er mere avansert en andre, men de har til felles at du måler tid med start og stopp knapp.

KRONOMETER

Kronometer (Chronometer) – Urverk som er sertifisert av sveitsiske Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres (COSC). Det er ikke kun mekaniske ur, men også quartz-ur som blir testet. Hvert eneste urverk som får betegnelsen Chronometre av COSC har gjennomgått tester over flere dager i forskjellige posisjoner og temperaturer. Innen testperioden skal ikke tidsavviket være mer enn en satt standard, og et kronometer ansees derfor som ekstra nøyaktig og pålitelig.

 I overkant av en million klokker blir sertifisert hvert år, som utgjør kun 3 % av den sveitsiske produksjonen. Vanligvis er det kun utvalgte modeller fra en produsent som blir sertifisert, så ikke alle Rolexer er et kronometer for eksempel, selv om de står for de aller fleste kronometre på årlig basis. Breitling er det eneste av de store selskapene som sertifiserer alle modeller (etter år 2000).

JUVELER ELLER STENER

Viser hvor mange stener eller juveler som er satt inn i verket. Juvelene fungerer som glidelager for akslinger, og minsker motstand og slittasje.

KALIBER

Kaliber angir hvilket urverk som sitter i klokka. Vi kan da lettere skaffe deler eller se i delekatalog, når vi vet hva urverket «heter».  eks  ETA caliber 2004-1

 

KRONE

Krone er den lille «skruen» som sitter på sia av kassa. Den brukes til å stille klokka, samt at enkelte mekaniske klokker må trekkes ved å vri på krona.

SAFIRGLASS

Safirglass er navnet på glasstypen som sitter i klokka. Safirglass omtales som ripesikkert, og holder seg pent ekstremt lenge. Man kan skade safirglass, som alt annet, men det ripes ikke på den måten et vanlig mineral glass gjør.

Legg igjen en kommentar