• Post Author:

Kulturnatta 2019

Her en dag da jeg satt på Facebook, så jeg en melding om arrangement hos Urmaker  Friis i Tromsø. Det var snakk om Kulturnatt. Jeg måtte sjekke litt om hva dette egentlig var, og jeg fant dette på sidene til Tromsø kommune

Tromsøs nærings- og kulturliv inviterer til en opplevelsesreise litt utenom det vanlige. En reise med fokus på mengden og mangfoldet av kunst- og kulturtilbud som finnes her på 69°N. Museer, biblioteket, teatre, kirker, butikker og andre kulturaktører byr på guidede turer, konserter, forestillinger og samtaler. 

Dette måtte så klart sjekkes ut, så jeg sendte Andreas melding om det var OK å ta bilder i butikken. Jeg fikk tommel opp, og kl 1800 var jeg på plass.

Det var plenty med lekre varer i butikken, og jeg fikk tatt noen ok bilder. Det blir lite tekst om selve klokkene denne gangen, men jeg skal tilbake for å ta flere bilder og få mere utfyllende informasjon om hver enkelt klokke.

Raymond Weil

Raymond Weil Tango (Bob Marley Limited Edition), Quartz

7.990.-

Raymond Weil

Raymond Weil Freelancer 20.490.-

Klokke

Heuer Monaco Gulf 56.950.-

Klokke

Heuer Monaco Steve McQueen Edition 56.950.-

Utstilling

Lekker utstilling!

Vinylize briller

Kulturnatta var en meget god anledning for Friis til å vise fram noen helt spesielle briller, nemlig Vinylize. Her får du historien bak brillene:

I 1998, mens han studerte i Seattle, begynte ungarske-amerikanske Zachary Tiptons synet å bli dårligere. Det var det beste som kunne ha skjedd med ham. Zack bestemte seg for å lage sine egne briller. Men han kunne ikke finne de rette materialene for å realisere sin visjon.

En dag, og så seg rundt i verkstedet i garasjen, så han farens samling av gamle vinylplater. Han innså at brillerammer kunne lages av vinyl og Vinylize ble født.

En prototype ble håndlaget fra et gammelt Creedence Clearwater Revival-album. 

I 2000, på en sommertur til Ungarn, viste Zack sin prototype til direktørene for en brillefabrikk opprinnelig kalt Granvisus. Grunnlagt i 1962, og fabrikken hadde forsynt mange sosialistiske land med fasjonable briller, men var nå i det som virket som en håpløs tilbakegang.

Briller

De neste tre årene var Zack lærling på fabrikken. Han lærte alt det er å vite om å lage briller. Sammen med fabrikkens få gjenværende ansatte holdt han seg fast til de laget en reseptklar ramme som overgikk EUs kvalitetsstandarder.

Vinyl hentet fra en av Europas siste presseanlegg ble smeltet sammen med allergivennlig organisk fiberbasert celluloseacetat.

Bevæpnet med prøver, inkludert rammer som har blitt Vinylize-ikoner, krysset Zack Europa i sikk sakk med tog. Han besøkte hver optiker i hver by underveis. Mange ble kunder av Vinylize som er lojale mot merket i dag.

Vinylize

I 2004 slo han seg sammen med broren Zoltan, men dessverre var virksomheten de brakte inn ikke nok til å holde fabrikken flytende. Mellom 2005 og 2007 fortsatte brødrene å lage briller, men de ønsket å bringe produksjonen hjem.

I 2014 ble maskinene som opprinnelig blei brukt til å lage de første Vinylize-rammene lagt ut for salg. De var i stand til å kjøpe dem og produksjonen blei lagt til Ungarn der den enda er.

I dag er hver Vinylize-ramme håndlaget i Budapest av et team på 16 personer. Det tar seks uker å lage hver ramme.

Friis

Takk til Andreas Friis for at jeg fikk ta bilder i butikken.

Legg igjen en kommentar