Watch this

Veggur og verksted.

Selv om jeg ikke jobber som urmaker for tiden, så har jeg eget verksted der jeg reparerer veggur, kaminur og gulvur. Altså store greier i forhold til den klokka du har på armen. Jeg har hatt verkstedet i flere år, og tar de fleste oppdrag som kommer inn. En «vanlig» reparasjon eller overhaling som jeg kaller de, tar som regel en hel arbeidsdag, men ofte mere. Det er ikke bare å spraye på litt CRC og så tro at ting blir bra. Jeg skal prøve å forklare litt hva jeg gjør med et veggur som har stoppet

tannhjul

Feilsøking

Kunden kommer med vegguret og sier det ikke går lengre… og det kan være flere grunner til det.

  1. Har opptrekkfjær blitt ødelagt?
  2. Er det mye slitasje i verket?
  3. Er olje i verket dårlig og seig?
  4. Er noen av akslingene eller tannhjul skadet eller slitt?
  5. Er det ytre påkjenninger som er årsaken? Har den falt i gulvet?
  6. Er alle deler til stedet?

Dette er i korte trekk spørsmål jeg stiller meg når jeg ser på selve urkassen og på verket.

Urverk veggur
Urverk veggur
Veggur tannhjul
Tannhjul til veggur

Verksted

Selve overhalingen er et puslespill seg selv, der alle deler vaskes, og gjennomgår visuell kontroll før eventuell utbedring vil bli gjort.

Akslinger må poleres, eller skiftes. Alt etter graden av slitasje. Glidelager (foringer) må byttes eller monteres. Ankerpaletter må poleres eller byttes osv. Det må et trent øye til for å avgjøre hva og hvordan man skal reparere klokka. Det tar flere år med utdanning og trening for å få et godt resultat av overhalingen, da det ikke finnes snarveger. Man kan feks ikke hoppe over å utbedre slitasje… da vil ikke uret gå.. eller man kan ikke la være å rense delene, og ende opp med å blande gammel og ny olje. Det resulterer i havari etter kort tid.

Det er kun en utdannet urmaker som kan gjøre en slik reparasjon tilfredsstillende, da han har rett type verktøy, olje, instrumenter for justering, og trening og utdannelse i faget.

Tore